Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Σπορόφυτα στο 45ο Δημοτικό και στο 123ο Νηπιαγωγείο Αθήνας



Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 ομάδα εθελοντών της Αυλής αραίωσε εκατοντάδες φυτά ντομάτας και μελιτζάνας για να μπει το καθένα στο δικό του κυπελλάκι. Αυτή η εργασία έγινε εκτάκτως καθημερινή και όχι Σαββατοκύριακο όπως συνήθως, διότι είχε δοθεί υπόσχεση να παραδοθούν στο 45ο Δημοτικό Α. Κυψέλης και στο 123ο Νηπιαγωγείο Α. Κυψέλης φυτά που θα μοιραζόντουσαν σε όλα τα παιδιά, πριν από τις διακοπές του Πάσχα προκειμένου να τα πάρουν στο σπίτι τους, να τα φροντίσουν και να παρακολουθήσουν την ανάπτυξή τους και τον κύκλο ζωής τους.

Πράγματι, την Πέμπτη 21 Απριλίου και μία μέρα προτού κλείσουν τα σχολεία 220 φυτά μοιράστηκαν στους μαθητές με στόχο την ευαισθητοποίησή τους  για το περιβάλλον και
την επανασύνδεσή τους με τη φύση και την καλλιέργεια της γης.


Τα παιδιά πήραν νεαρά φυτά από "μελιτζάνα τσακώνα" και από "ντοματάκι βελανίδι Χίου" μαζί με ένα χαρτί οδηγιών που έγραφε τα παρακάτω:



"Γεια σου,
είμαι ένα νεογέννητο φυτό!
Γεννήθηκα από έναν παραδοσιακό σπόρο σαν κι αυτούς που κράταγαν και φύτευαν παλιά οι παππούδες. Είμαι πολύ τυχερό που ο σπόρος που με γέννησε μπόρεσε να επιβιώσει διότι δυστυχώς το 80% των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών χάθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω της βιομηχανοποίησης της γεωργίας και της επικράτησης των υβριδίων του εργαστηρίου.

Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι κατάλαβαν πως αν συνεχίζαμε έτσι, πολύ σύντομα θα χανόταν σχεδόν ολοκληρωτικά η πρώην τεράστια ποικιλία των καλλιεργούμενων λαχανικών και άρχισαν να «διασώζουν» σπόρους παλιών ποικιλιών, να τους καλλιεργούν και να τους διαδίδουν, ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ σπόρους και φυτά από αυτές τις ποικιλίες.
Έτσι, διέσωσαν και μένα, με δώρισαν στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου σου και έφτασα στα χέρια σου!

Θέλω να με φροντίσεις  να μεγαλώσω και να σου χαρίσω μια νόστιμη σαλάτα ή φαγητό! Θα το κάνεις;

Πρέπει να με βάλεις στο μπαλκόνι σου σε μέρος που να με βλέπει ο ήλιος αρκετές ώρες. Σε μερικές μέρες (περίπου δύο εβδομάδες) θα δεις πως θα έχω μεγαλώσει αρκετά. Οι ριζούλες μου θα φαίνονται στο διάφανο ποτηράκι και εγώ θα είμαι περίπου 10-15 εκατοστά ψηλό. Τότε, θα είναι η ώρα να με φυτέψεις σε μια γλάστρα βάθους 40 εκατοστών τουλάχιστον ώστε να έχω αρκετό χώρο να μεγαλώσω.

Σκάλισε καλά το χώμα της γλάστρας που θα με βάλεις να γίνει αφράτο και άνοιξε έναν λάκκο στη μέση, βαθύ όσο το ποτηράκι μου. Ρίξε και νεράκι να είναι καλά βρεγμένο το χώμα και βγάλε με από το ποτηράκι γυρνώντας το ανάποδα, κρατώντας με προσεκτικά και πιέζοντας τον πάτο του ποτηριού με προσοχή. Αν τα χεράκια σου είναι μικρά, και δυσκολεύεσαι, ζήτα τη βοήθεια κάποιου μεγάλου. Βάλε με μέσα στο λάκκο που άνοιξες γεμίζοντας με χώμα τα κενά και ρίξε λίγο παραπάνω χώμα για να σκεπάσεις από πάνω το δικό μου χώμα. Πίεσε ελαφρά και είμαστε έτοιμοι! 

Θα χρειάζεται να με ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες περίπου τώρα που ο καιρός είναι ζεστός αλλά όταν θα έχω λουλουδάκια λίγο λιγότερο για να «δέσουν» οι καρποί μου αντί να μεγαλώνουν τα φύλλα και οι βλαστοί μου.

Σ’ ευχαριστώ!  Ελπίζω να είμαι αρκετά νόστιμο για να σου ξεπληρώσω τη φροντίδα σου!


Από την ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ «Η ΑΥΛΗ»   (Αλόπης 5 Κ. Πετράλωνα)   avlisporoi@gmail.com "



Ελπίζουμε τα παιδιά να φανούν σοφότερα από τη δική μας γενιά, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος και να καταλάβουν έγκαιρα την τεράστια σημασία 1) της βιοποικιλότητας που χάνεται λόγω της βιομηχανοποίησης της γεωργίας, 2) της αυτάρκειας σε επίπεδο χώρας αλλά και νοικοκυριού και 3) της υγιεινής διατροφής -βιοκαλλιέργειας χωρίς λιπάσματα και φάρμακα.

Καλές σοδειές λοιπόν παιδιά! :)


Εμείς ως ομάδα είμαστε στη διάθεση τους για να βοηθήσουμε θεωρητικά και πρακτικά σε ό,τι μας ζητηθεί και όπως ήδη αποφασίσαμε η "ΑΥΛΗ" θα επικεντρωθεί στα σχολεία και στα παιδιά κατά τον δεύτερο χρόνο ζωής της, όπως άλλωστε τα ίδια τα παιδιά μας ζήτησαν με τα μηνύματα στις ζωγραφιές τους κατά την Ανοιξιάτικη Γιορτή Σπόρων την προηγούμενη εβδομάδα!


2 σχόλια:

  1. Όλα καλά και αξιέπαινα με τους σπόρους...
    Αλλά αυτά τα πλαστικά ποτηράκια ...δημιουργούν μια οξύμωρη εικόνα...
    Θα μπορούσαν τα παιδιά μέσα από την ίδια εμπειρία να μάθουν και την ορθή χρήση των υλικών στη φύση ...σε όποια διάδραση τους με την καλλιέργεια.
    Να μάθουν για τους σπόρους και το θαύμα της ζωής...παράλληλα να μάθουν πως να το προστατεύουν και να το διατηρούν καθαρό σε βάθος χρόνου...γιατί επιλέγουμε βιοδιασπώμενα υλικά ή όχι τοξικά υλικά...κοκ.
    Αν τους δίνουμε ως παράδειγμα το πλαστικό ποτηράκι...θα το επαναλάβουν.
    Και άλλο πλαστικό δεν θέλουμε.

    Με όλη την καλή πρόθεση...
    Και αυγνωμοσύνη για την δράση σας.

    ΒΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλαμε τα παιδιά να βλέπουν το ριζικό σύστημα του φυτού και να κατανοήσουν την ανάγκη μεταφύτευσης λόγω της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος.
      Πάντως στο γενικό μήνυμα έχετε δίκιο, παρότι τα περισσότερα από τα ποτηράκια που χρησιμοποιούμε είναι από επαναχρησιμοποίηση και όχι από αγορά

      Διαγραφή